Zupy

Domowa zupa ziemniaczana z bekonem, czosnkiem i serem Cheddar

Domowa zupa ziemniaczana z bekonem, czosnkiem i serem Cheddar

Wykorzystany produkt:

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • ½ pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera Cheddar
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • kawałek chudego boczku
  • 500 ml bulionu warzywnego

Wykonanie

  1. Umyte i pokrojone ziemniaki oraz pora wrzucamy do garnka. Zalewamy je bulionem warzywnym i dodajemy starty czosnek. Zaczynamy gotować.
  2. Używamy miksera, by rozdrobnić całkowicie znajdujące się w zupie warzywa. Miksujemy, aż całość nabierze konsystencji kremu.
  3. Boczek kroimy w jak najcieńsze plastry. Kładziemy go na patelni bez dodatku żadnego tłuszczu. Smażymy z każdej strony do momentu zarumienienia się boków.
  4. Do zupy dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego oraz starty lub pokrojony na drobne kawałki ser Cheddar.
  5. Na samym końcu do garnka wkładamy boczek, który wcześniej należy pokroić na niewielkie plasterki.

Spodobał Ci się przepis? Podziel się nim ze znajomymi

#Cheddar
Powrót